Zelfwerkzaamheid in project Plan Einstein is begonnen

Zelfwerkzaamheid

Plan Einstein gaat zowel jongeren die een binding hebben met de wijk als vluchtelingen (gescheiden) huisvesten in een voormalig kantoorpand in Utrecht Overvecht. Hierbij wordt er ook een ontmoetingsplek gerealiseerd. De jongeren kunnen 10% korting op hun kale huurprijs verdienen door 48 uur te helpen bij de transformatie.

Vorige week maandag 5 september was het zo ver: de eerste toekomstige bewoners van Plan Einstein mochten beginnen met klussen! Plan Einstein is een samenwerking tussen Socius Wonen en de gemeente Utrecht, en wethouder Kees Diepeveen kwam dan ook op 13 september een kijkje nemen. Hij sprak daarbij aanwezige klussers, en ook het AD, de Telegraaf en RTV Utrecht waren geïnteresseerd, dus het was een drukke middag aan de Einsteindreef.

Projectcoördinator Evelijn de Goede en klusser en toekomstig bewoner Olivier staan wethouder en pers te woord op deze hete nazomerse dag. De wethouder is vooral geïnteresseerd in hoe de zelfwerkzaamheid uitpakt in de praktijk. Evelijn legt uit hoe de klussers worden ondersteund door aannemer Plegt-Vos, en dat de toekomstige bewoners ook hulp mogen meenemen (gelimiteerd tot óf twee ouders, óf 1 vriend(in)). Eén van deze bewoners, Eva Dekker, vertelt dat het hard werken is maar dat ze het erg leuk vindt: “(…) je doet het klussen samen met je nieuwe huisgenoten en dat maakt het supergezellig. Plus, zo wordt het echt ons huis!”

De colonne loopt vanaf de begane grond naar de tweede verdieping, geleid door Evelijn en wethouder Diepeveen. Op de eerste en tweede verdiepingen wordt hard gewerkt; plafonds en tussenwanden van kantoren worden eruit gehaald. Tussen alle bedrijvigheid door legt een klusser en toekomstig bewoner uit dat Plan Einstein hem direct aansprak: “Ik zag het op het nieuws langskomen, en wist meteen dat ik mijn steentje wilde bijdragen” zegt Olivier Middeldorp, getogen Overvechter. Hij is benieuwd naar zijn toekomstige buren, en ziet niet op tegen het vinden van een aansluitingspunt: “Het lijkt mij een leuke manier van cultuuruitwisseling, samen koken enzo.” Na de rondleiding voor wethouder Diepeveen en aanwezige pers namen de aanwezigen nog wat drinken en een roze koek, zodat de hitte buiten weer getrotseerd kon worden.