Plan Einstein Haydn

Locatie

Plan Einstein Haydn ligt aan een binnenplein en is bereikbaar vanaf de Joseph Haydnlaan. In het gebouw vind je onder andere een ontmoetingsruimte, zit- en werkplekken en leslokalen. Daarnaast hebben VluchtelingenWerk en Welkom in Utrecht een kantoor.

Plan Einstein
Joseph Haydnlaan 2A, 3533 AE Utrecht
planeinstein@utrecht.nl

Samen leven, samen leren en samen werken, dat is Plan Einstein! Nieuwkomers leven, leren en werken zij aan zij met buurtbewoners en andere betrokkenen.

Plan Einstein is in 2016 gestart. Het is een initiatief van de gemeente Utrecht, samen met de Social Impact Factory, Socius, Utrecht Center for International Entrepreneurship (onderdeel van de Universiteit Utrecht), Vluchtelingenwerk Midden-Nederland en de Volksuniversiteit Utrecht. Daarnaast is het COA betrokken, en onderzoeken de universiteiten van Oxford en Roehampton de impact en resultaten van het project op de wijk en de stad. Veel wijk- en buurtorganisaties leveren ook een bijdrage. Vrijwilligersorganisaties waarmee de gemeente binnen Plan Einstein samenwerkt zijn onder andere Welkom in Utrecht, New Dutch Connections en de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Integratie vanaf dag 1

Voor Utrecht is het uitgangspunt een inclusieve stad: een stad voor en met iedereen. Het cursusaanbod op Plan Einstein is er daarom niet alleen voor vluchtelingen, maar ook voor buurtbewoners. Ook probeert Utrecht vluchtelingen met een verblijfsvergunning die in de stad worden opgevangen zoveel mogelijk in de stad of regio te houden. Hierdoor bouwen ze sneller een eigen netwerk op en integreren ze beter.

De cursussen die vluchtelingen en buurtbewoners op Plan Einstein kunnen volgen en het netwerk dat ze opbouwen, kan hun kansen op een betere toekomst vergroten, ongeacht hun status en ongeacht waar die toekomst ligt.

Voorbeeld voor Europa

De Europese Commissie vindt de Utrechtse aanpak van samen leren, samen leven en integratie vanaf dag 1 een voorbeeld voor andere steden in Europa. Daarom krijgt Plan Einstein van 2017 t/m 2019 subsidie vanuit het Europese Urban Innovative Actions programma. Daarvan wordt ook onderzoek gedaan naar de vernieuwende aanpak van Plan Einstein, zodat ook andere steden in Europa van Utrecht kunnen leren.

Hier vind je meer informatie over Urban Innovative Actions. Nog vragen? Mail dan naar planeinstein@utrecht.nl.