Uitwisseling en verbinding staan centraal bij MusicAZ@utrecht

Sinds vorig jaar worden er op de Utrechtse azc’s muziekactiviteiten aangeboden door MusicAZ@utrecht. Onder de vleugels van Het Wilde Westen en ondersteund door Plan Einstein wordt er muziek gemaakt op woensdagavond in de asielopvang Star Lodge, op maandag en donderdag bij azc Joseph Haydnlaan en op de vrijdag in De Pahud.

MusicAZ@utrecht is een collectief van Utrechtse muzikanten die op azc’s samenkomen om muziek uit alle windstreken met elkaar te delen. Ruim 10 jaar geleden startte Jonás Bisquert met muziek maken op het azc aan de Joseph Haydnlaan, sinds een jaar met een collectief op meerdere locaties en onder de naam MuzicAZ@utrecht.

Het familiekoor
Iedere maandag op de Joseph Haydnlaan is vooral gericht op families in het azc: ouders delen hun traditionele repertoire met hun kinderen en de kinderen hun huidige muzikale belevingswereld met hun ouders. Bij al deze activiteiten staat uitwisseling en verbinding centraal. Ook worden mensen met muzikale talenten en ambities verder op weg geholpen door ze een instrument te geven, lessen aan te bieden bij Het Wilde Westen of door ze in contact te brengen met het muzikale netwerk van MusicAZ@utrecht.

Ontdekkingen
MusicAZ@utrecht werkt met een grote rijkdom aan instrumenten, toonsystemen en bijzondere maatsoorten. De interactie tussen verschillende culturen leidt tot nieuwe en creatieve muzikale ontdekkingen, plus de kans om door de oren van een ander te leren luisteren. Zoals Jonás Bisquert altijd zegt: ‘Er valt hier meer te leren dan op de conservatoria!’ Dat wordt van harte erkend en daarom vinden er ook regelmatig uitwisselingen plaats met conservatoria.

Het verhaal van Jonás
MuzicAZ@utrecht is niet alleen op azc’s te zien en te beluisteren. Ook op festivals en feesten zijn ze aanwezig. Een keer in de drie maanden komen mensen van de drie Utrechtse asielzoekerscentra’s bij elkaar om een ‘MusicAZ@utrecht in concert’ te verzorgen in Het Wilde Westen.

Hier in beeld gebracht het verhaal van Jonàs en het azc.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief