Portret van een deelnemer: Ezadeen

Portret van een deelnemer: Ezadeen

“Ik wil zo snel mogelijk belasting betalen en veel”, zegt Ezadeen in zijn presentatie in juli 2020 tijdens het Final Event van Build Your Own Future (BYOF). BYOF is een programma dat je leert denken en werken als een ondernemer. Het bereidt nieuwkomers voor op het vinden van een baan of starten van een eigen bedrijf in een nieuw land of situatie. 

Ezadeen komt uit Yemen, is hoogopgeleid, en heeft voor het Rode Kruis gewerkt in de noodhulp. Hij geeft aan dat zijn doel is om financieel zelfstandig te zijn door een eigen bedrijf te starten als consultant of een baan te vinden bij NGO’s in de noodhulp in Nederland. 

Tijdens het programma worden onze deelnemers voorbereid om hun ideeën over hun potentiële klanten of werkgevers te toetsen door ‘koffie te drinken’ met mensen uit de branche. Ieder idee of plan is geweldig op papier of in je hoofd, maar alles verandert altijd op het moment dat je het gaat uitvoeren. Vandaar dat we iedere deelnemer leren om een plan B, C of D achter de hand te hebben. Dat is de kunst van het leren denken als een ondernemer, je plannen aanpassen aan veranderende omstandigheden, luisteren naar je klant en kansen creëren. 

Ezadeen kan makkelijk vertellen over zijn ervaringen en zijn talenten, maar is dat ook wat de klant, de markt wil en vraagt? Wat is zijn toegevoegde waarde als consultant? Via het persoonlijke netwerk van ons, de trainers van BYOF, Marcellien Breedveld en Oscar van der Ende, komt hij in contact met een aantal mensen die bij NGO’s werken. Hele nuttige inzichten en Ezadeen besluit dat hij nog onvoldoende waarde kan creëren om als zelfstandig ondernemer/ZZP’er consultancy werk te gaan doen. Erg confronterend voor hem en gezien zijn jonge gezin wonend in het azc neemt hij een time-out. 

Hij bedenkt een nieuw bedrijfsidee, hij wil een eigen transportbedrijf opzetten. Hij weet dat hij eerst in de logistiek in een baan aan de slag moet gaan. De woorden van Oscar dreunen nog na: ‘ken en luister naar je klant.” Al na 1 maand te hebben gewerkt, begrijpt hij hoeveel tijd en energie het gaat kosten om er een succesvol bedrijf van te maken. Die passie en liefde heeft hij niet voor de transport sector. Enigszins teleurgesteld is hij terug bij af. 

Wat nu? 

Via zijn inmiddels gegroeide netwerk, komt hij in aanraking met Refugee Force, die gratis trainingen biedt aan nieuwkomers in Salesforce, een IT platform voor grote bedrijven voor hun customer relations management (klantrelatie management). Inmiddels heeft Ezadeen een baan als Salesforce consultant bij Blue Road en is hij project manager bij Refugee Force. 

Ezadeen wilde financieel onafhankelijk zijn, dat is gelukt. Het was een weg van 2 stappen vooruit en soms weer 3 stappen terug. Het werd plan C, maar zijn droom om als consultant te werken, is het geworden. Hij bleef naar zichzelf kijken, een zoekproces naar hoe hij met zijn talenten waarde kan creëren voor zijn klanten. Van noodhulp naar logistiek naar Salesforce en wie weet start Ezadeen in de toekomst zijn eigen bedrijf! 

Petje af, Ezadeen, we wensen je toe dat je veel belasting mag betalen;-)