Plan Einstein Pahud gestart

Het is zover: er wonen mensen op de nieuwe Plan Einsteinlocatie in Overvecht aan de Pahud de Mortangesdreef!

Sinds begin februari huren 30 Utrechtse jongeren er een kleine studio in een gebouw. En in twee rijen ernaast wonen zo’n 300 vluchtelingen in het azc-gedeelte - met vier mensen per studio. In het pand ernaast is ‘Plan Einstein Pahud’ gevestigd waar zij elkaar en andere Utrechters gaan ontmoeten tijdens workshops en cursussen. Waar ze samen kunnen koken, of koffiedrinken en een spelletje kunnen spelen. Plan Einstein ten top dus: Samen leven, samen leren en samen werken.Net als Rome werd ook azc Pahud niet in één dag gebouwd. De verbouwing van het PE pand liep vertraging op en de oplevering van de woonunits liet op zich wachten. Nog steeds zijn er dingen die geregeld moeten worden, zoals een betere wifiverbinding en de inrichting van gemeenschappelijke ruimtes. Maar buurtbewoners en Utrechtse raadsleden zijn op bezoek geweest en de eerste activiteiten zoals een spelletjesavond hebben al plaatsgevonden.

Alles wijst erop dat Plan Einstein Pahud een dynamische en warme omgeving wordt voor veel verschillende mensen. Voor jong en oud, met diverse culturele achtergronden en met verschillende interesses. Naast de eigen activiteiten van Plan Einstein Partners worden er ook diverse verbindingen gelegd met de wijk, zoals met de bibliotheek. Ook wordt er nagedacht over een project met het Centraal Museum. En… azc bewoners kunnen hun eerste schreden zetten op een open podium van het Festival Vertel!

Werk
Bijzonder aan Plan Einstein Pahud is de speciale aandacht voor het thema ‘werk’. We willen dat een deel van de vluchtelingen kan gaan werken en daarvoor zetten we in op het wegnemen van zoveel mogelijk belemmeringen die zij vaak tegenkomen op hun zoektocht naar werk. Dit is complex, omdat er naast wet- en regelgeving allerlei aspecten zijn die het vluchtelingen moeilijk maken om te kunnen gaan werken. Lees ook de column van Raphaël Nouwen in deze nieuwsbrief. Aan één belangrijke randvoorwaarde voor het vinden van werk draagt Plan Einstein in ieder geval al bij: het opbouwen van een (sociaal) netwerk, want dat is essentieel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief