Nominatie Prix Europa voor Radio Einstein

Utrechtse podcast Radio Einstein genomineerd voor Europese mediaprijs


Radio Einstein, een initiatief van Stut Theater in Utrecht, is een podcast met en over de bewoners van het AZC aan de Haydnlaan. Vorig jaar lanceerden we de serie Het Cadeau. Een aflevering uit deze serie is genomineerd voor de prestigieuze PRIX EUROPA, het jaarlijkse festival in het Duitse Potsdam waar op 29 oktober prijzen worden uitgereikt aan de beste Europese televisie-, radio- en mediaproducties. En zo staat Utrecht ineens op de kaart in het Europese medialandschap.

Over de PRIX EUROPA

De PRIX EUROPA is een internationale vakprijs voor de beste televisie-, radio- en nieuwe-mediaproductie. De winnaar wordt gekozen door een open jury. Dit jaar zit daar ook Misha Koole in, een van de makers van Radio Einstein. Uiteraard mag hij niet voor de eigen inzending stemmen. Het motto voor de PRIX EUROPA 2022 is ‘Media that matter – Together in Europe’, een motto dat juist in deze tijd actueler is dan ooit.

Over Het Cadeau

In elke aflevering staan een kunstenaar en een vluchteling centraal. Zij leren elkaar kennen via audioboodschappen. Op basis daarvan moet de kunstenaar zich een beeld vormen van de persoon aan de andere kant. Aan de hand van die geluidsopnames maakt de kunstenaar een portret. Dit kan een schilderij zijn, maar ook een dans, een lied, een gedicht of een stripverhaal. De kunstenaar en de ontvanger ontmoeten elkaar pas in het echt als het cadeau wordt overhandigd. Dat is vaak een emotioneel moment.

In de serie Het Cadeau volg je als luisteraar het hele proces van de eerste briefing tot het maakproces, de verwachtingen van de ontvanger en de reacties bij de uitwisseling. Hierdoor reis je mee in de overwegingen en stappen van de kunstenaar en in de verwachtingen, verhalen en dromen van de vluchteling. Het Cadeau is een van de manieren waarop Radio Einstein een brug probeert te slaan tussen oude en nieuwe Utrechters. In de genomineerde aflevering maakt de Utrechtse dichter Ingmar Heytze een gedicht voor de Iraanse Hossein.

Luister Het Cadeau

Benieuwd geworden naar de podcast?

  • De genomineerde aflevering met Ingmar Heytze vind je hier [https://www.radioeinstein.nl/het-cadeau-voor-hossein].

  • Alle afleveringen tot nu toe luister je hier [radioeinstein.nl/het-cadeau]. Vier splinternieuwe afleveringen zijn op dit moment in de maak, onder meer met rapper Pax the Humanoid en illustrator Munir de Vries.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief