In deze ¨buitenhub¨ is het goed tuinieren voor de geest

De groepstuin van Common Ground Two is de ‘buiten-hub’ van Plan Einstein.

Deze tuin van, voor, met en door vluchtelingen en andere Utrechters ligt op steenworp afstand van azc Joseph Haydnlaan. Elk jaar weer wordt de tuin een stukje mooier. We verbouwen groenten en kruiden en kweken bloemen en fruit. De oogst is voor iedereen, die meedoet. We zijn er twee middagen per week en hebben een tweede tuinlocatie in de wijk Overvecht. Common Ground Two wil dat nieuwkomers zich welkom voelen en een nieuw thuis vinden in Utrecht. De natuur helpt ons daarbij. Vanaf dag één.

Bij Common Ground Two maken en herstellen we verbindingen. Verbinding met elkaar als groep, verbinding met onszelf als we in rust en met focus een tuinklusje doen, verbinding met en verwondering over de groeikracht van de planten, van de natuur. Tuinieren voor de geest, inderdaad.

Tuinieren is dan ook universeel. Over de hele wereld doen mensen het en er bestaat zoiets als een universele tuintaal. Wie die taal eenmaal in de (groene) vingers heeft, is in staat om bruggen te slaan.

Wist jij bijvoorbeeld dat IJsheiligen, de magische datum waarop er geen nachtvorst meer komt en dus de vruchtgewassen als pompoen, courgette, tomaat geplant kunnen worden in Nederland valt op 12 mei? In Syrië bestaat deze datum ook, maar daar valt IJsheiligen op 1 april.

Ooit beseft dat de winters in Afghanistan lang en koud zijn en de zomers eveneens lang en zeer warm? Er is maar een heel kort voorjaar, waarin alle zaadjes meteen gezaaid moeten worden.

In Nederland daarentegen tobben we soms nog wel eens wat af met dat wisselende voorjaarsweer… Waarna we volop genieten van een goed getimede barbecue met sla en kruiden uit eigen tuin en fantastische aardbeien als toetje. Dat is Common Ground Two.

Website: www.commonground-two.nl