Het Perzisch Nieuwjaar is begonnen!

Op 21 maart om 04.06 uur is de lente begonnen, en dat betekent ook dat het Perzisch Nieuwjaar is! Noroez wordt vooral door Iraniërs, Koerden, Afghanen en Azerbeidzjanen groots gevierd en staat symbool voor de terugkeer van de zon en van het licht.

Tijdens Noroez zijn in de huizen de Haft Sin te vinden. Haft Sin betekent letterlijk “de zeven s’en”. Door de eeuwen heen is de gewoonte om met Noroez op een mooi gedekte tafel zeven soorten planten en zaden te plaatsen die met de Perzische letter Sin beginnen. Deze voorwerpen staan afzonderlijk van elkaar ergens symbool voor.

1. Sebzeh – tarwe-, gerst- of linzespruiten, groeiend in een schaal – staat voor wedergeboorte

2. Semenu – een zoete pudding gemaakt van tarwekiemen – staat voor overvloed

3. Sinjed – het gedroogde zoete fruit van de oleasterboom – staat voor liefde

4. Sir – knoflook – staat voor genezing

5. Sib – appels – staat voor schoonheid en gezondheid

6. Sumak – sumakbessen – staat voor (de kleur van) zonsopkomst

7. Sirke – azijn – staat voor leeftijd en geduld

Op de tafel zijn nog meer symbolische dingen te vinden. Zo worden er munten neergelegd voor voorspoed en rijkdom, een mand met beschilderde eieren voor vruchtbaarheid, een goudvis in een kom als symbool van het leven en een spiegel die het licht dat als heilig wordt beschouwd, reflecteert en vermenigvuldigt.

Terwijl betrokken Iraanse bewoners op Pahud aan de slag zijn gegaan met een Haft Sin, zijn een aantal kinderen creatief bezig geweest met het maken van visjes voor in de kom en het schilderen van de eieren.

Namens Welkom in Utrecht wensen wij iedereen en vooral de mensen die Noroez vieren, een fantastisch nieuwjaar, vol geluk en liefde.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief