Het azc als vliegveld

Eros Chien is sinds kort een opvallend nieuwe verschijning op en rond azc Joseph Haydnlaan in Oog in Al. Hij werkt aan een voorstelling die in februari tijdens het Café Theater Festival speelt. Dan zijn er op tientallen plekken in de Utrechtse cafés theatervoorstellingen en muziekoptredens.

STUT Theater
Na zijn studie in Taipei voor toneelregisseur kwam Eros in 2015 naar Nederland voor een master Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. De 33-jarige Taiwanees kwam terecht bij STUT, een bijzonder theatergezelschap in Utrecht dat voorstellingen maakt over maatschappelijke onderwerpen, gebaseerd op verhalen en ervaringen van de spelers. Het Café Theater Festival (CTF) werkt nu voor de tweede keer samen met STUT, waarbij een community maker een voorstelling maakt. Deze wordt in februari opgevoerd in A Beautiful Mess, het restaurant op het terrein van azc Joseph Haydnlaan.

Het azc als vliegveld
Eros werkt samen met een aantal (oud-)vluchtelingen aan een theaterproductie ‘om vluchtelingen beter te kunnen begrijpen vanuit een nieuw perspectief.’ Daarvoor haalt hij persoonlijke verhalen op in het azc. Het azc is een bijzondere plek, volgens Eros. ‘Het is zoals een vliegveld, niet bedoeld om er te blijven, maar om van daaruit door te gaan. Het is een non-place, een plek die bij een bepaalde fase hoort. Vluchteling zijn is net zoiets. Dat is ook een fase, en in die zin kun je spreken over een non-person. En dat is het onderwerp van dit theaterstuk.’

Met deze voorstelling wil Eros de in between fase van vluchtelingen belichten. ‘Giving a new perspective on this stage in life of being a refugee.’ 

Met zijn toneelstuk verwijst hij ook naar het begrip vluchteling als identiteit, zoals behandeld wordt in het boek ‘Vluchtelingenrepubliek’ van David de Boer en Geert Janssen. Daarin staat onder andere de wisselwerking beschreven tussen de identiteit van de Nederlanders en van vluchtelingen. Hoe ze elkaar beïnvloeden en vormen. De één staat niet los van de ander, en dat laat Eros zien.

Community theater
Zoals altijd werkt STUT Theater met niet professionele spelers, die hun eigen verhaal vertellen op het podium. Deze vorm van community theater hanteert Eros ook. Na veel kennismakingen en uitwisselingen heeft hij een groepje om zich heen verzameld, met wie hij in de repetitie-fase is beland. Hij zet in op dynamische scènes, waarbij tijdens de voorstelling meerdere situaties tegelijk spelen. Niemand in het publiek zal eenzelfde ervaring hebben. Kortom, het belooft een vernieuwende en interessante voorstelling te worden. Benieuwd!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief