Eerst de taal leren of gewoon aan de slag?

De 33-jarige Palestijnse Marwa Al-Kurdi wilde heel graag weer aan de slag als gymnastiekdocent of atletiektrainer voor kinderen in Nederland. Via Build Your Own Future kwam zij in contact met Raphaël Nouwen, een coach die vrijwilligerswerk voor haar vond op een school. Ondanks dat ze toen nauwelijks Nederlands sprak, ging dat goed.

Marwa groeide op in Jordanië waar zij een bachelor diploma aan de Al Yarmouk Universiteit in Irbid behaalde. Daarna gaf zij 11 jaar gymnastiekles op een school voor meisjes van 6 tot 17 jaar. Zelf sportte zij op hoog niveau. Meerdere keren won zij een gouden medaille op de 200 meter sprint.

Marwa wilde in Nederland heel graag weer aan de slag als gymnastiekdocent of atletiektrainer voor kinderen. In 15 maanden heeft zij in zes verschillende opvanglocaties in Nederland gewoond, waaronder de tijdelijke Utrechtse opvang Star Lodge.

Vorig jaar nam zij deel aan het ondernemersprogramma Build Your Own Future bij Plan Einstein. In drie maanden werken mensen uit het azc aan hun doelen om een eigen bedrijf te beginnen of een baan te vinden. Marwa sprak toen een beetje Nederlands en geen Engels, alleen vloeiend Arabisch. Ondanks de taalbarrière, heeft zij enorm veel geleerd. Ze is lovend over de trainers, Marcellien Breedveld en Oscar van der Ende, en vertelt enthousiast over wat deze training haar gebracht heeft. ‘Ik heb geleerd mijn toekomst te plannen, en te weten hoe ik een eerste stap kan zetten. En hoe ik mijn hoofd kan leegmaken. Ik heb veel goede informatie gekregen, en leren denken als een ondernemer.’

Via Build Your Own Future is Marwa in contact gekomen met een coach, Raphaël Nouwen. Hij vond vrijwilligerswerk als gymnastiekdocent op een Utrechtse basisschool wat zij zo graag wilde. Ondanks dat ze weinig Nederlands spreekt, ging dat goed. ‘Nederlands leren is belangrijk om hier aan het werk te komen en je weg te vinden. Ik ben zo snel mogelijk gestart met taallessen, met veel zelfstudie en hulp van taalcoaches en taalcafés leerde ik veel. Mijn niveau zit nu tussen A1 en A2 in. De eerste stap bij het leren van een nieuwe taal is het moeilijkst. Daarna wordt het makkelijker.’ Marwa lacht: ‘Eigenlijk geldt dat voor alles!’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief