Een nieuw begin bij Common Ground Two

Hoe moestuinproject Common Ground Two vluchtelingen helpt om hun draai te vinden.

Common Ground Two, samenwerkingspartner van Plan Einstein, is een kleinschalig moestuinproject van, voor en met vluchtelingen en andere Utrechters. Doel is actieve participatie, samenwerking en ontmoeting met de tuin als middel èn als middelpunt. We hebben twee locaties in de stad, eentje nabij AZC Joseph Haydnlaan en één nabij het nieuwe AZC aan de Pahud de Mortangesdreef. In dit interview met Rezq en Jamilla, aangevuld door vrijwilligers uit de buurt Rose en Mitchell, lees je hoe de tuin helpt bij het maken van een nieuwe start.

Rezq vertrok uit Jemen in januari 2020. Na een reis van acht maanden via Oman, Libanon, Griekenland, Italië, Frankrijk en België arriveerde hij in Nederland. Ter Apel, Budel, Utrecht, Heerhugowaard, en weer  terug in Utrecht. Na een afgewezen dubbele Dublin-claim kon eindelijk het verzoek om gezinshereniging worden gedaan. Nu zijn Rezq, Jamilla en hun kinderen weer samen en kregen ze gelukkig vrij snel een eigen woning dankzij de versnelde huisvesting van de gemeente Utrecht.

Rezq vertelt: ‘’ Het besluit om te vertrekken is het allerbeste besluit dat ik ooit heb genomen. Hier heb ik een toekomst voor mij en mijn gezin. In ons land is er niets meer: geen scholen, geen onderwijs, helemaal niets. Alles is kapot. Ibrahim, de jongste was pas zes maanden, toen ik vertrok. Het eerste jaar was voor mij het allermoeilijkst. Ik wist niet of het zou lukken, wist ook niet wat er zou gaan gebeuren. Jamilla, mijn vrouw en ook mijn moeder hebben mij alsmaar moed ingesproken tijdens de reis en daarna was het …volhouden, doorgaan…, het is goed wat je doet…’’ Jamilla vult aan: “De eerste maanden in Nederland heb ik veel verdriet gehad. Het afscheid van mijn familie, mijn moeder, het is onomkeerbaar… Maar nu gaat het alweer ietsje beter. Ik ga naar school, en leer de Nederlandse taal. Het gaat ook goed met onze kinderen. En ik kom vaak op de tuin. Daar word ik echt blij van. En mijn kinderen ook. Het eerste wat Rezq heeft gedaan, is ons leren fietsen. Dus nu kan ik overal zelf naar toe; boodschappen doen, van alles. Dat is echt fijn. Rezq heeft zijn rijbewijs gehaald en we hebben een kleine tweedehandsauto gekocht.”

Groepsgevoel op de tuin
Wat is de meerwaarde van de tuin? Rezq, denkt na: ‘Well, it is that you can take a breath… Het is rustig. En toch ben je actief. Je ontspant. Het lijkt een beetje op meditatie. Je leert mensen kennen, en er is altijd koffie en thee. Vooral in het begin is dat echt heel erg belangrijk.” Rose en Mitchell zijn het hiermee eens. “Je kunt alleen werken of samen in een klein groepje, precies zoals het uitkomt. We delen ideeën en ook lekkere recepten. Soms koken en eten we samen. We dragen bij aan een groepsgevoel, weten dat je erbij hoort. Als we tuinders tegenkomen op straat is het enthousiasme groot! Dan weet je dat dit belangrijk is.”

Rezq: “Ik weet nu, niets is onmogelijk!! We kunnen weer plannen maken, doelen stellen, de taal leren, inburgeren, werken. Ik volg een training in mijn vakgebied. Misschien gaan we wel een keertje op vakantie met ons kleine, nieuwe autootje.”

www.commonground-two.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief