De social sofa is officieel geopend!

Op 1 december 2020 is de Social Sofa officieel 'geopend', te vinden op de Hoek Johan Wagenaarkade, Hendrika van Tussenbroeklaan (Oog in Al).

Meer dan 50 mensen hebben er onder het gastvrije dak van Huis van Vrede (Kanaleneiland) totaal meer dan 400 uur aan gewerkt. De bank is gefund door het Initiatievenfonds Utrecht.

Participanten

Deze social sofa is gemaakt in de maanden augustus tot en met november 2020 door bewoners het AZC en van de wijken Oog in Al en Kanaleneiland. Bij het ontwikkelen van het ontwerp en het betegelen van de betonnen bank met mozaïeksteentjes werd samengewerkt tussen Nederlanders en mensen van allerlei nationaliteiten, waarvan de meesten in het AZC in afwachting waren van een beslissing over status in Nederland. De vele gesprekken vóór en tijdens het betegelen van de sofa waren veelal indrukwekkend en hebben diverse vluchtelingen enige verstrooiing gebracht bij hun lastige en onzekere situatie.

Ontwerp

Het hoofdthema van het ontwerp van de sofa is verscheidenheid en verbinding. Verscheidenheid komt tot uitdrukking in de regenboogkleuren en de veelkleurige handen op de achterzijde. De dansers stralen blijdschap en verbroedering uit: een groene derwish, een dansend echtpaar (zwart), dansende vrouwen (geel en rood) en een Afrikaanse vrouw met waterkruik.

Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van Nederland (herken je de karakteristieke Delftsblauwe tegelpatronen?), de stad Utrecht (Domtoren) en het stadsdeel Utrecht West (op de rugleuning: Mattheuskerk (Oog in Al), Domtoren, Ulumoskee (Lombok) en AZC). Op de zitting staat de plattegrond van Kanaleneiland en Oog in Al.

De eindbestemming van de Social sofa

Neem gerust plaats op de sofa en geniet van het uitzicht op het kanaal, de joggende, slenterende, pratende mensen en … van je mede-sofa-genoot, van een mooi gesprek met wederzijdse herkenning en besef dat we allemaal één zijn en er voor elkaar willen en moeten zijn.

Project in het AD Utrecht

https://www.ad.nl/utrecht/marcel-65-werkte-urenlang-met-asielzoekers-aan-een-utrechts-bankje-alle-gesprekken-hebben-me-verrijkt~a5a10fee/

Heb je een vraag of zie je dat er een steentje los zit? Graag horen wij dat, via de contactkanalen van Plan Einstein.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief