Bezoek Catharijneconvent voor Sint-Maarten en Groot Utrechts stadsdiner

Op zondag 17 oktober organiseerde Museum Catharijneconvent in verband met Sint-Maarten en het Groot Utrecht Stadsdiner een geweldige dag waar mensen via Welkom in Utrecht en De Voorkamer aan mee konden doen. Zodoende gingen zo’n 35 mensen uit onder andere Syrië, Jemen, Sudan, Nigeria, Eritrea en Nederland tijdens een rondleiding met elkaar in gesprek over wanneer je een kind een naam geeft, over de Romeinse soldaat Sint Maarten die zijn halve mantel schonk aan een bedelaar en over gemeenschappelijke heiligen in verschillende godsdiensten. De bezoekers keken hun ogen uit in de ‘schatkamer’ met al het blinkende goud en zilver van kelken, schalen en boeken en de gewaden van gouddraad. Bij de maquette van De Tempelberg - belangrijk voor zowel het joodse, het christelijke én het islamitische geloof - herkende bijna iedereen wel iets.

Na de rondleiding bezochten we de ernaast gelegen Catharinakathedraal waar lichtsculpturen zijn tentoongesteld van de Sint Maarten Parade van vorig jaar. Die sculpturen zijn we zelf ook aan het maken met mensen uit het azc en andere Utrechters en nu kregen de deelnemers een idee van hoe mooi ze er uit kunnen gaan zien als de wilgentenen een lichtje krijgen en beplakt zijn met rijstpapier. Velen staken nog een kaarsje op en daarna was het tijd voor de bereiding van het groot Utrechts stadsdiner.

Bijna iedereen hielp mee met het schillen van aardappels, het snipperen van uien en het in stukjes snijden van appels en wortel. Daarna even lekker chillen met elkaar in het museumrestaurant met een drankje erbij, terwijl de museumkoks de ‘vijfschaft’ kookten (een soort hutspot met bonen en appel) en de kinderen een kleurplaat kleurden. Na het eten, waar met name de mensen met Syrische roots nog een flinke scheut olijfolie aan toevoegden, sloten we de bijzondere dag af. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief