Onze filosofie

Samen leven, samen leren, samen werken

Plan Einstein biedt ruimte voor ontmoeting en ontwikkeling. Bewoners van het AZC en bewoners uit omliggende buurten kunnen er met elkaar cursussen en trainingen volgen en/of activiteiten organiseren. Zo leren de deelnemers elkaar al doende beter kennen. Samen leven, samen leren, samen werken. Iedereen kan meedoen. Iedereen is gelijkwaardig.

Bekijk hier de video met ervaringen van bewoners van het AZC en omliggende buurten met het project Social Sofa.

Achtergrond

In 2015/2016 is Plan Einstein ontwikkeld als antwoord op discussies over nieuwe opvanglocaties van asielzoekers. Daarvoor bedacht Utrecht een vernieuwende aanpak van integratie van asielzoekers: Plan Einstein. Dat programma is gestart dankzij steun van Europese fondsen UIA en ERDF van 2016 t/m 2019.

Ruimte voor ontmoeting

Met huisvesting aan zowel jongeren als asielzoekers. Met een open ontmoetingsruimte met Syrische koffie en een cursusaanbod voor asielzoekers en buurtbewoners.

Bouwen aan je toekomst

Wat Plan Einstein beoogt, is nieuwkomers én buurtbewoners aanmoedigen, activeren en stimuleren in actie te komen en te blijven. Hen het vertrouwen geven dat zij vanuit Plan Einstein verder kunnen bouwen aan hun toekomst. Zodat zij de draad van hun leven weer kunnen oppakken en zich weten te redden. Zo trekken asielzoekers en buurtbewoners samen op.

Succes van Plan Einstein

Het totaal bepaalt het succes: als goede buren samen wonen, inclusieve cursussen en activiteiten voor zowel asielzoekers als buurtbewoners en investeren vanaf dag één. Vanuit de gedachte: we zijn allemaal wereldburgers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief