Plan Einstein building a future together

“Ik ben trots op degene die ik weer geworden ben.”

Samen leven

Samen leren

Samen werken

Wat is Plan Einstein?

Samen leven, samen leren en samen werken, dat is Plan Einstein! Nieuwkomers leven, leren en werken zij aan zij met buurtbewoners en andere betrokkenen.

Plan Einstein is in 2016 gestart. Het is een initiatief van de gemeente Utrecht, samen met de Social Impact Factory, Socius, Utrecht Center for International Entrepreneurship (onderdeel van de Universiteit Utrecht), Vluchtelingenwerk Midden-Nederland en de Volksuniversiteit Utrecht. Daarnaast is het COA betrokken, en onderzoeken de universiteiten van Oxford en Roehampton de impact en resultaten van het project op de wijk en de stad. Veel wijk- en buurtorganisaties leveren ook een bijdrage. Vrijwilligersorganisaties waarmee de gemeente binnen Plan Einstein samenwerkt zijn onder andere Welkom in Utrecht, New Dutch Connections en de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Het huidige Utrechtse project Plan Einstein vind je aan de Joseph Haydnlaan 2A, naast het asielzoekerscentrum. Van 2016 tot eind 2018 was Plan Einstein tijdelijk gevestigd in Overvecht.

Nieuwsgierig naar de Plan Einstein aanpak? Bekijk de video's voor een goede indruk en lees gerust verder op deze website!

Samen leven

In Plan Einstein staat samen leven, leren en werken tussen vluchtelingen, buurtbewoners en andere betrokkenen centraal. Vluchtelingen benutten zo de wachttijd en pakken hun leven weer op. En ook wijkbewoners komen zo een stap verder in hun toekomst. Plan Einstein kent sociale ontmoetingsactiviteiten zoals samen eten of sporten, netwerkbijeenkomsten en een taalcafé.

Samen leren, samen werken

Plan Einstein is méér dan alleen een plek voor ontmoeting en uitwisseling. Plan Einstein biedt cursussen en activiteiten voor asielzoekers en buurtbewoners gezamenlijk. Het aanbod bestaat onder meer uit cursussen Engels op wisselend niveau en Ondernemerschap. Plan Einstein is daarmee een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar mensen samen leren en samen werken. Een plek waar nieuwe sociale en professionele contacten worden gelegd en waar je een stap zet in je (professionele) ontwikkeling.